Свят, населен с демони (Науката като свещ в мрака) – Карл Сейгън

Карл Сейгън е един от малкото учени, които са имали за цел да донесат и преведат научно познание на разбираем език, така че всеки да може да го разбере. Целта? В суеверния, дезинформиран и преял с псевдонаука човек да се възпита критично мислене и отношение към Истината.

Самият Карл Сейгън е бил дете по времето на първия медиен бум за НЛО и е бил запленен от идеята за извънземните, летящите чинии и космоса. Може да се каже, че по-късно, голяма част от живота му е бил посветен на това да докаже научно съществуването на извънземен живот. Повтарям – научно. Карл Сейгън е бил част от проекта SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), участвал е в комисията, която е подбрала каква информация да бъде кодирана в Златната плоча на Voyager 2 (у нас най-популярна не със Сейгън, а с Валя Балканска и „Излел е Дельо Хайдутин“), също и на по-малко известната плака на Pioneer 10. Филмът Contact, който е и посветен на Карл Сейгън, е базиран на неговата едноименна новела. И това е само на повърхността.

Книгата Свят, населен с демони (Науката като свещ в мрака) е любимата ми на Сейгън. В нея, с методите на науката, а не на конспирацията, той опровергава обладаванията от демони, срещите с извънземни, НЛО, внезапни изцеления и т.н. езотерика със съмнителен произход. Жалко, че по времето, когато е писал книгата, Human Design все още не е бил създаден.

Ето и един малък фрагмент от нея:

„Науката е нещо повече от натрупани знания. Тя е начин на мислене. Имам лошо предчувствие за тази Америка, в която ще живеят моите деца и внуци – когато Съединените щати ще бъдат икономика от услуги и информация; когато почти всички ключови производства ще са преместени в други страни; когато огромната технологична мощ ще бъде концентрирана в ръцете на малцина и нито един представител на обществените интереси няма да може дори да се докосне до проблемите; когато хората ще са загубили способността да контролират съдбата си и да задават на управляващите осведомени въпроси; когато всеки ще е сграбчил своя кристал и нервно ще прелиства хороскопа си; когато – лишени от критично мислене и неспособни да правим разлика между истина и това, което ни кара да се чувстваме добре – ще се плъзнем, почти без да забележим, назад към суеверията и тъмнината.“

Книгата не се намира трудно, има я по книжарниците, със сигурност и на Славейков. Прочетете я и след това я дайте на приятел.